Néhány holdnyi területen megtalálható az egész világ – tudósított Az Est Koppenhágából, a kor egyik legjelentősebb filmvállalata, a dán Nordisk székhelyéről. A világháború kitörésekor még a francia és az olasz filmgyártás uralta Európát, sőt az Atlanti-óceán túlpartján is jelentős befolyásuk volt, de a Nordisknak köszönhetően a dán filmet is a legjobbak közt jegyezték.

TAKÁCS RÓBERT CIKKE

Szomorú valóság, hogy a magyar labdarúgósportnak e két vezető egyesülete ma ádáz ellenségként áll szemközt egymással. A gyűlölködés lángjai magasra csapkodnak s pusztulással fenyegetik a labdarúgás egész épületét” – írta 1917 januárjában a Budapesti Hírlap. Az MTK és az FTC rivalizálása felemelte a magyar futballt, de egy évtizednek se kellett eltelnie, hogy úgy tűnjön, fel is égeti azt. Stadioncsata, az évszázad átigazolási botránya, és a világháború kitörésekor internált ellenséges állampolgár, Jimmy Hogan, aki megtanította a magyarokat futballozni. Második rész.

CSUNDERLIK PÉTER CIKKE

Szomorú valóság, hogy a magyar labdarúgósportnak e két vezető egyesülete ma ádáz ellenségként áll szemközt egymással. A gyűlölködés lángjai magasra csapkodnak s pusztulással fenyegetik a labdarúgás egész épületét” – írta 1917 januárjában a Budapesti Hírlap. Az MTK és az FTC rivalizálása felemelte a magyar futballt, de egy évtizednek se kellett eltelnie, hogy úgy tűnjön, fel is égeti azt. Stadioncsata, az évszázad átigazolási botránya és a világháború kitörésekor internált ellenséges állampolgár, Jimmy Hogan, aki megtanította a magyarokat futballozni. Első rész.

Az Osztrák–Magyar Monarchia dualista berendezkedését megalapozó kiegyezés a közjogi viszonyok (a korabeli szóhasználatban ún. pragmatikus – vagyis a Pragmatica Sanctióból levezethető – közös ügyek) mellett bevezette a közös érdekű ügyek fogalmát is. Ezek a felelős magyar kormány létrejötte előtt felvett osztrák államadósság törlesztését, a kereskedelmi és vámügyeket, valamint a jegybank kérdését foglalták magukba. A két birodalomfél közjogi egyenjogúsága és Magyarország közjogi önállósága jegyében, illetve tekintettel arra a magyar igényre, hogy még csak közös parlamentre emlékeztető testület se jöhessen létre, ezeket a kérdéseket a két kormány szerződésben szabályozta, rendszerint 10 éves időtartamra, amit aztán az egyes parlamentek külön-külön erősítettek meg.

EGRY GÁBOR CIKKE

Egon Schielét ma a Monarchia korának egyik legnagyobb festőjeként ünnepeljük, életében azonban azt írták róla Magyarországon, hogy a "szörnyűségeiben ugyan senki sem fog gyönyörűséget találni". 

KABA ESZTER CIKKE

„A Néva partján talált hulla meséje csak színpadi hatásvadászat, amelynek az a célja, hogy Rasputin alakját egy időre elrejtse a nyilvánosság elől.” – írta Az Est 1917. január 9-én egy svéd lapra (Nya Dagligt Allehanda) hivatkozva. Az orosz cár bizalmasának, Grigorij Raszputyinnak a haláláról január 4-én számolt be először a magyar sajtó különböző – olasz, angol, svéd, német – lapok nyomán. Már akkor megírták, hogy az elkövető minden bizonnyal Feliksz Juszupov herceg, Oroszország egyik leggazdagabb arisztokratája, a cár unokahúgának férje volt.

TAKÁCS RÓBERT CIKKE 

2016 szeptemberében világháborús bombát találtak a budapesti Harmickettesek terén. Ennél stílszerűbben nem is kezdhetnénk rövid írásunkat a tér névadójáról, a 32. honvéd gyalogezredről.

KABA ESZTER CIKKE

Háborús gazdaság

2016.12.27. 08:00

Az első világháború egyik leggyakrabban emlegetett következménye az állami beavatkozás a gazdaságba, illetve a hadigazdálkodás bevezetése. Ez volt a témája A múzsákat lelövik, ugye? beszélgetéssorozatunk októberi eseményének, amelyen Pogány Ágnes és Bódy Zsombor történészek szerepeltek a Politikatörténeti Intézetben. A beszélgetés során részben magyar, részben európai példák alapján arra kerestük a választ, hogy a háború nyomán bekövetkezett változások rövid és főként hosszú távon hogyan alakították át a gazdaság és a társadalom működését.

EGRY GÁBOR CIKKE 

1916 novemberében, pár héttel Karl von Stürgkh osztrák miniszterelnök és néhány nappal Ferenc József után elhunyt az az ember, akinek a találmánya alapvetően változtatta meg a hadviselést az I. világháború idején. A hordozható géppuska, amelyet a Londonban élő amerikai Hiram Stevens Maximról neveztek el, természetesen a kor technikai fejlődése nyomán a 19. századra oly jellemző ezermester típusú feltaláló nélkül is megszületett volna. Maxim elmondása szerint az 1880-as évek elején Bécsben egy amerikai honfitársával találkozott, aki így „oktatta ki” őt: „Hagyd a csudába a kémiát és az elektromosságot! Ha egy rakás pénzt akarsz keresni, akkor csinálj valami olyasmit, ami lehetővé teszi, hogy ezek az európaiak nagyobb hatékonysággal vágják el egymás torkát!

TAKÁCS RÓBERT CIKKE 

Kassák Lajos 100 éve indította el Ma című folyóiratát (1916-1925), a magyar avantgárd legjelentősebb műhelyét – de milyen volt a magyar baloldal viszonya Kassák törekvéseihez, mennyire fogadták be a „munkásköltőt” a munkásmozgalomban? Hiszen Kassák egy olyan korszakban erőltette a maga művészeti sokkterápiáját, amikor a Népszava legtöbb olvasója még Ady Endre művészetét is érthetetlennek tartotta. A Tanácsköztársaság 133 napja alatt végre szabad kezet kaphatott volna a művész, de a „hivatalos” rangra emelés helyett betiltás lett az osztályrésze. Második rész.

CSUNDERLIK PÉTER CIKKE