Véletlen, hogy Hans Riegel 1920-ban alapította Bonnban a Haribót? Van egy kutatásokkal még alá nem támasztott elméletem, miszerint Németország legkedveltebb édessége, a gumimaci, amely maga volt a nyugat-német jólét emblémája a nyolcvanas évek végén, -mikor keleti gyerekekként mi csak zselét ehettünk -, nem születhetett volna meg az első világháború nélkül.


Az első világháború során Németország nem bírta volna négy és fél éven át a küzdelmet, ha nem az övé a világ legerősebb vegyipara. A német vegyészek legalább annyit hozzátettek a küzdelemhez, mint a tábornokok,
a villámháborúra számító császári Németország ugyanis csak fél évre elegendő tartalékokat halmozott fel a hadviseléshez elengedhetetlen nyersanyagokból. A háború kitörése után az angol tengeri blokád – amely az általa kiváltott hátországi éhezés miatt több civil halálát okozta, mint a korlátlan német tengeralattjáró-háború – elvágta Németországot legfontosabb importcikkeitől, például minden robbanószer alapjától, a chilei salétromtól.

A német vegyészeknek ezért mesterségesen kellett laboratóriumaikban kikísérletezni és előállítani a hadviseléshez szükséges alapanyagok sorát. A háború legjelentősebb vegyésze a berlini Kaiser Wilhelm Institut fizikai-kémiai részlegének igazgatója, a későbbi kémiai Nobel-díjas Fritz Haber (1868-1934), a „vegyi háború atyja” volt. Elsősorban a harci gáz kifejlesztőjeként és propagálójaként emlékezünk rá, aki a salétromhiányra is megtalálta a választ: egy bonyolult eljárással, az ammóniaszintézis segítségével a levegő nitrogénjét felhasználva állított elő salétromsavat. A német vegyipar hiányában azonban nemcsak a gázfegyver nem jött volna létre, hanem a Haberhez hasonló vegyészzsenik nélkül ma nem rendelkeznénk a példátlan termésátlagokat eredményező műtrágyázással sem.

A levegőből előállított salétrom csak egyike volt a műtermékek egész sorának, nem túlzás kijelenteni, hogy a műanyag az első világháború Németországából indult világhódító útjára. A tengeri blokád a szintén dél-amerikai kaucsuktól is elvágta a németeket, a vegyészek azonban műgumival pótolták.

Mikor az első világháború és példátlan vegyi szükséglete véget ért, felmerülhetett a kérdés, hogy mi legyen a sok laborral, gyárral és műtermékkel?

Legyen belőle GUMIMACI!

Természetesen: "Mit Farbstoff" (Színező anyaggal).

haribo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hat-had.blog.hu/api/trackback/id/tr888387478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.02.15. 00:01:49

Hogy mifasz?! Elfogyott a billentyuzet, vagy wc-re kellett rohanni?!

Tanácsos úr 2016.02.15. 07:09:58

Zutaten / Inhaltsstoffe:
Glukosesirup, Zucker, Gelatine, Dextrose, Säuerungsmittel: Citronensäure; Fruchtzubereitung (Cassis, Citrone, Orange, Kiwi, Apfel), Aroma, Überzugsmittel: Bienenwachs weiss und gelb, Carnaubawachs; Karamellsirup.

Ez szerintem megy azért Haber-Bosch szintézis nélkül is.
süti beállítások módosítása